Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Πως να χακάρεις ένα μυαλό #7: Κι άλλο σεξΔεν πίστευες βέβαια ότι θα «τελειώναμε» με ένα τόσο πολύπλοκο θέμα, όπως το σεξ, σε ένα και μόνο άρθρο, δεν είναι έτσι; 

Άσε που έχουμε αφήσει τόσα πράγματα στη μέση. Για αυτό και σήμερα, θα το πιάσω από εκεί που το αφήσαμε την προηγούμενη φορά.

Η εξέλιξη λοιπόν δημιούργησε κάποιους τύπους συμπεριφοράς στο κάθε φύλο και κάποιες στρατηγικές σεξουαλικής επιλογής. Το ακριβό γενετικό υλικό, το ωάριο, παράγεται μόνο μια φορά το μήνα, ενώ τα θηλυκά μπορούν να τεκνοποιήσουν μόνο λίγες φορές στη ζωή τους. Αυτό τα κάνει περισσότερο επιλεκτικά, όσον αφορά τον σύντροφό τους. Θα ψάξουν για τα καλύτερα γονίδια, αυτά που θα δώσουν έναν καταλληλότερο για το περιβάλλον του και πιο υγιή απόγονο, και ταυτόχρονα για ένα αρσενικό που θα είναι εκεί για το παιδί και θα μπορεί να του προσφέρει.

Από την άλλη το φθηνό αρσενικό γενετικό υλικό, το σπερματοζωάριο, παράγεται καθημερινά κατά εκατομμύρια, ενώ τα αρσενικά μπορούν να τεκνοποιήσουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό τα κάνει περισσότερο… εχμμ… επιθετικά, όσον αφορά τις σεξουαλικές τους συντρόφους. Για τα γονίδια των αρσενικών, όσες περισσότερες «νύφες», τόσο καλύτερα, ακόμα περισσότεροι απόγονοι και άρα στατιστικά, καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και διασποράς τους.

Μέσα σε αυτή τη διαδικασία αναπτύχθηκαν σιγά-σιγά και οι δύο κύριοι ρόλοι των αρσενικών: ο άντρακλας, ο δυνατός γονότυπος και το εντυπωσιακό αρσενικό, και ο στοργικός σύζυγος, ο όχι-και-τόσο-εντυπωσιακός-τύπος, που όμως είναι τρυφερός και στοργικός με μητέρα και παιδιά, και πάντα είναι εκεί για να φροντίσει την οικογένεια.

Μέσα στην εξέλιξη, αυτοί οι δύο ρόλοι διαχωρίστηκαν παραπέρα σε δεκάδες υπό-ρόλους μορφοποιώντας έτσι την σημερινή κατάσταση της ανδρικής κυριαρχίας και ιεραρχίας, καθώς και των γυναικείων κεκτημένων με ότι αυτά συνεπάγονται: οριοθέτηση, προστασία, διαμάχες. Ταυτόχρονα εμφανίζονται η εξαπάτηση και η απιστία. Γιατί; Απλούστατα γιατί… δουλεύουν!

Όσον αφορά την εξέλιξη, το μοναδικό πράγμα που έχει σημασία είναι οι απόγονοι. Τίποτε άλλο. Μπορεί να νομίζεις ότι το σεξ, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Ένα ακόμη πραγματάκι σε μια τεράστια κουλτούρα αξιών, παραδόσεων, επιθυμιών, δικαιωμάτων και θεϊκών επιταγών, αλλά αν κοιτάξεις καλύτερα, το σεξ βρίσκεται πάνω και πολλές φορές πίσω από αυτά. Είναι ο τρόπος της Φύσης να διαιωνίσει τη ζωή, οπότε όσα πράγματα το βοηθούσαν, έμεναν. Το ένα επάνω στο άλλο, γενιά προς γενιά, μέχρι να καταλήξουμε στο σημερινό σύστημα αξιών. 

Τα πάντα είναι απλώς το αποτέλεσμα της μνημιδιακής εξέλιξης ανά τους αιώνες, το οποίο μορφοποιήθηκε με αυτό τον τρόπο για να εξυπηρετήσει τις γενετικές μας ανάγκες, δηλαδή το σεξ. Ω ναι, υπάρχει ακόμα και πίσω από φαινομενικά άσχετα πράγματα που κάνουμε ή σκεφτόμαστε, τουλάχιστον στη ρίζα τους, στο πεδίο του υποσυνειδήτου.

Φωτογραφία: drefeyja
Πάρε για παράδειγμα την εμμονή των ανδρών με την ιεραρχία. Αρχικά, η δημιουργία ιεραρχίας μέσα στην ομάδα ήταν ένας τρόπος για να μειωθούν οι αψιμαχίες και οι καυγάδες για τα θηλυκά, κάτι που είναι πολύ καλό για την επιβίωση του πληθυσμού. Με αυτό τον τρόπο ήταν ξεκάθαρο ποιος έπαιρνε τι (και στην περίπτωση του ζευγαρώματος ποια ή ποιες), με τους αρχηγούς να διεκδικούν την μερίδα του λέοντος. Οι υπόλοιποι σεβόμενοι την ιεραρχία, συνυπήρχαν αρμονικά στην ομάδα και διεκδικούσαν οτιδήποτε εύκαιρο ή ανάλογα πάλι της κοινωνικής τους θέσης. Είναι μια συμπεριφορά που παρατηρούμε σε πάμπολλα ζώα.

Το μνημίδιο της ιεραρχίας ήταν τόσο επιτυχημένο, που στην πορεία των αιώνων «σφραγίστηκε» στο ανθρώπινο μυαλό. Σήμερα το βλέπεις παντού: στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην κυβέρνηση, στον στρατό, στην εκκλησία... Τώρα θα μου πεις, τέτοιοι οργανισμοί λίγη έως καμία σχέση έχουν με το σεξ, κι όμως! Στο μυαλό των αρσενικών η ιεραρχία είναι τόσο καλά θεμελιωμένη, που μοιάζει πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν αλλιώς.

Το κακό με την ιεραρχία είναι ότι είναι φτιαγμένη για να είναι σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να «καλυτερέψει» η κατάσταση κάποιου είναι να ανέβει σε αυτή. Ένα μόνιμο άγχος για το παραπάνω.

Αυτό το πάθος για εξουσία που υπάρχει στο μυαλό πολλών εξ ημών, αυτό το συνεχόμενο άγχος για άνοδο, για το κάτι παραπάνω, το κληρονομήσαμε από πολύ παλιούς μας προγόνους. Όσοι το είχαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες ζευγαρώματος με περισσότερα και εντυπωσιακότερα θηλυκά, και άρα περισσότερους και υγιέστερους απογόνους. Αυτοί είναι οι προ-προ-εις-την-πολλοστή-παππούδες μας. Οι υπόλοιποι, για τον ίδιο λόγο, μειώθηκαν δραματικά με την πάροδο των αιώνων, ίσως και σε σημείο εξάλειψης.

Για αυτό η καλύτερη ερωμένη των ανδρών είναι η εξουσία. Η εξέλιξη τους έκανε έτσι. Το μυαλό φτιάχτηκε για να λειτουργεί έτσι, και έτσι λειτουργεί. «Με ποιους τρόπους θα αναπαραχθούν καλύτερα τα γονίδια;» σκέφτεται ακούσια στο βάθος. «Πως θα πάρω περισσότερους και υγιέστερους απογόνους;»

Για τους άνδρες, όπως είπα, αυτό γίνεται μέσω της συνεχούς επέκτασης, κατάκτησης και αύξησης της δύναμής τους. Αυτή η πρακτική έδινε (και δίνει) καλύτερες πιθανότητες για ζευγάρωμα με περισσότερες και «καλύτερες» γυναίκες.

Για τις γυναίκες, πιο πολύ σημασία έχει η εξωτερική τους εμφάνιση ή το πόσο δημοφιλείς είναι, ενώ περισσότερη αξία έχει η ασφάλεια, συναισθηματική, οικονομική ή άλλη, που ταυτόχρονα σημαίνει και ασφάλεια για το (πιθανό) τέκνο.

Για τους άνδρες, η άνοδος στην ιεραρχία σημαίνει (υποσυνείδητα), περισσότερες διαθέσιμες γυναίκες. Εκείνες όμως, το μόνο που χρειάζονται είναι προστασία στην γενετική τους επένδυση. Αυτός είναι και ο λόγος για τα διάφορα τεστ που βάζουν, έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουν, οι γυναίκες στους άνδρες, τα διάφορα «κόσκινα» που τους περνάνε πριν προχωρήσουν μαζί τους, και τα διάφορα συμπεριφορικά στάνταρ που θέτουν, οριοθετώντας την περιοχή και τις επιθυμίες τους.

Από τα πρώτα παραμύθια που σου διάβαζαν όσο ήσουν παιδί, έμαθες ότι τα αρσενικά ανταγωνίζονται για τα θηλυκά κι εκείνα διαλέγουν εξ αυτών. Θα κρατηθούν όσο μπορούν, καθώς θα τους περνούν από «40 κύματα» και θα τους υποβάλουν σε εξαντλητικές (συχνά) δοκιμασίες. Μέχρι που το αρσενικό να επενδύσει αρκετό χρόνο και πηγές στα πόδια τους, μέχρι να αποδείξει ότι είναι ο στοργικός σύζυγος που υποσυνείδητα χρειάζονται.

Κράτα την λέξη «υποσυνείδητα». Δεν λέω ότι σκέφτονται έτσι, τουλάχιστον οι περισσότερες γυναίκες. Όμως αυτή η συμπεριφορά τις κάνει να «νιώθουν καλά» και να είναι περισσότερο σίγουρες για τις προθέσεις του επίδοξου εραστή τους.

Είναι όλα μέρος της εξέλιξης, η οποία θα φιλτράρει οτιδήποτε δεν διασπείρει γονίδια και δεν βελτιώνει την διαιώνιση της ζωής. Η εξέλιξη θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για αυτό τον σκοπό, θεμιτά και αθέμιτα. Εδώ δεν υπάρχει ηθική και τα πάντα παίζουν: χειραγώγηση, ψέμα, κλοπή, εξαπάτηση. Οτιδήποτε βοηθά την αναπαραγωγή των γονιδίων. Ακόμα και αν αυτή η αναπαραγωγή προέρχεται από απιστία.

Φωτογραφία: DanielTanase
Για τους άνδρες, ο φόβος της απιστίας ισοδυναμεί με τον υποσυνείδητο φόβο ότι το ταίρι τους θα κυοφορήσει το παιδί ενός άλλου, ενώ για τις γυναίκες, ότι ο άντρας τους θα εγκαταλείψει την συζυγική εστία για τα μάτια κάποιας άλλης. Όπως καταλαβαίνεις, οι δύο αυτοί γενετικοί φόβοι δεν έχουν την ίδια βαρύτητα, ούτε την ίδια ένταση.

Σε μία μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή David Buss, το 60% των ανδρών που ρωτήθηκαν, είπαν ότι θα προτιμούσαν η γυναίκα τους να έχει συναισθηματική εξωσυζυγική σχέση, παρά σωματική. Στην ίδια μελέτη, το 83% των γυναικών είπαν ότι ο άνδρας τους θα προτιμούσαν να έχει εξωσυζυγικές σωματικές επαφές, παρά μία συναισθηματική εμπλοκή με άλλη γυναίκα. Τι μας λέει αυτό;

Για τις γυναίκες, το πλεονέκτημα μιας απιστίας είναι μικρότερο από αυτό των ανδρών, ενώ ο φόβος το αντίστροφο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μιας απιστίας, μια γυναίκα θα κυοφορήσει το παιδί του εραστή με τα καλύτερα γονίδια, το οποίο θα μεγαλώσει υπό την σκέπη και την ασφάλεια του τρυφερού και ανήξερου συζύγου. Ένας άντρας όμως που απιστεί, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα παιδιά με πολλές περισσότερες συντρόφους.

Από την ανάποδη, ένας άντρας το πολύ-πολύ να μεγαλώσει ένα παιδί με ξένο DNA μαζί με τα δικά του. Αν όμως ο άντρας ερωτευτεί άλλη και φύγει, τότε όλα τα παιδιά της μητέρας μένουν απροστάτευτα.

Σου μιλάω για παιδιά, παρόλο που οι άνθρωποι δεν θέλουν βέβαια ένα μωρό από κάθε σχέση. Όλα όσα συζητάμε είναι υποσυνείδητες τάσεις που προέρχονται από την φυσική επιλογή του DNA των προγόνων μας.

Η φυσική επιλογή εμφύσησε σε ανθρώπους και ζώα την σεξουαλική ορμή, και πάνω σε αυτή δημιουργήθηκαν όλες οι συμπεριφορές, τακτικές και στρατηγικές που έχουν να κάνουν με την αναπαραγωγή και το σεξ. Υπάρχουν ανθρωπολογικές μελέτες που δείχνουν ότι ιστορικά, υπήρχαν γυναίκες που απιστούσαν για να κερδίσουν περισσότερο φαγητό για τα παιδιά τους. Αυτό έκανε τους εραστές (με τον ρόλο του άντρακλα) να κυνηγάνε περισσότερο. Ο κατάλογος τέτοιων στοιχείων μπορεί να επεκταθεί χωρίς τέλος.

Το γεγονός είναι ότι λόγω της εξέλιξης, οι άπιστοι και άπιστες γίνονταν όλο και καλύτεροι στην απιστία, όσο οι σύντροφοί τους γίνονταν όλο και καλύτεροι στο να την εντοπίζουν ή να την αποτρέπουν. Πάντως η απιστία είναι ακόμα μαζί μας, επειδή γενετικά έπαιξε και αυτή τον ρόλο της στη διασπορά των γονιδίων.

Φωτογραφία: forgottenx
Το ίδιο ακριβώς έκανε και το ψέμα. Αν και σε μια ομάδα με άλλα αρσενικά είναι πιο δύσκολο να προσποιηθείς τον άντρακλα (και να πουλήσεις μαγκιά, εκεί που δεν σε παίρνει), εντούτοις είναι πολύ πιο εύκολο να προσποιηθείς τον στοργικό σύζυγο. Για τους μη-δεσμευμένους, αυτό μπορεί να είναι υποσχέσεις αιώνιας αγάπης, ενώ για τους δεσμευμένους, απλά η απόκρυψη του γεγονότος.

Γυναίκες που μπορούσαν να αντιληφθούν τέτοιους ψεύτες είχαν όπως καταλαβαίνεις, εξελικτικό πλεονέκτημα. Για αυτό και σήμερα, τα γυναικεία ραντάρ είναι πολύ ευαίσθητα σε τέτοια ζητήματα.

Ας έρθουμε όμως στις περιφερειακές μας τακτικές ή τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθενός. Το θέμα είναι ότι αν όλοι είχαν την ίδια στρατηγική, οι λιγότερο ελκυστικοί άνθρωποι δεν θα ζευγάρωναν ποτέ και θα είχαν πολύ γρήγορα εξαλειφθεί. Αυτό τους έκανε να αποκλίνουν από τις κυρίαρχες τάσεις, αναζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο σε μικρότερες αγορές. Ήταν ο μόνος τρόπος για να αυξήσουν τις πιθανότητες του DNA τους να αναπαραχθεί.

Έτσι λοιπόν, αν και η κυρίαρχη προτίμηση στους άντρες είναι γυναίκες κάτω των 30 (που είναι γενετικά στην καλύτερη ηλικία για να τεκνοποιήσουν), υπάρχουν άντρες που προτιμούν μεγαλύτερες γυναίκες, οπότε έτσι μειώνουν τον ανταγωνισμό σημαντικά.

Φωτογραφία: xmasterdavid
Αν και η κυρίαρχη τάση στην μόδα και στα media εξιδανικεύει τους αδύνατους (έως ανορεκτικούς) σωματότυπους, υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν πιο «γεμάτους» ερωτικούς συντρόφους. Ο ανταγωνισμός μειώνεται σημαντικά και εδώ, και για τα δύο φύλα.
  
Αν και συνήθως ελκόμαστε από ανθρώπους με παρόμοια χαρακτηριστικά, π.χ. χρώματα και δέρμα (που σημαίνει ότι τα DNA μας είναι περισσότερο συμβατά), εντούτοις υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν πιο εξωτικά ταίρια. Ναι, μικραίνει η αγορά, αλλά και ο ανταγωνισμός και πάλι.

Αν και οι περισσότερες γυναίκες θα τεστάρουν με κάποιο τρόπο τον άντρα πριν κάνουν σεξ μαζί του, υπάρχουν και πιο «ανοιχτές» γυναίκες, ίσως για να δώσουν στον απόγονο περισσότερες πηγές από πολλούς πατριούς.

Σε γενικές γραμμές, ο στόχος των περιφερειακών τακτικών είναι να αυξήσουν την διασπορά του DNA όσο γίνεται περισσότερο. Ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο βαρετός και εξελικτικά δύσκαμπτος χωρίς αυτές.

Ξεχάσαμε κάτι; Μα και βέβαια… Το σεξ για την ηδονή την ίδια! Πως θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε κάτι τέτοιο;

Φωτογραφία: charlesmilers
Η ηδονή του σεξ είναι το δώρο της Φύσης προς τα πλάσματά της. Καιρός ήταν να βγει κάτι καλό από αυτή την ιστορία με τα γονίδια και τα μνημίδια. Το σεξ από μόνο του είναι υπέροχο, κατά τον Osho είναι η «απόλυτη έκσταση», και η απόλαυσή του θα οδηγήσει πολλούς προς αυτό από μόνη της. Οι άνθρωποι θα έκαναν σεξ ακόμα κι αν ήταν λιγότερο ηδονικό, εφόσον βέβαια αυτό δεν επηρέαζε την επιβίωση και αναπαραγωγή.

Όπως βλέπεις το σεξ (κυρίως εξαιτίας των λόγων για τον οποίο υπάρχει), δεν είναι απλά ένα μικρούλι πραγματάκι στο τεράστιο πράγμα που λέμε ζωή. Είναι πίσω από αμέτρητα πράγματα στην καθημερινότητα σου κι ας μην το γνώριζες. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Αν θες να δικαιολογήσεις μια συμπεριφορά, κοίτα πρώτα εκεί. Σε αρκετές περιπτώσεις τραβάει τα νήματα, αθέατο κι ανενόχλητο, από το υποσυνείδητο που κληρονόμησες από μακρινούς σου προγόνους.
 
Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για την ηθική και τα σεξουαλικά κουμπιά (ναι, υπάρχουν και τέτοια). Μετά θα σου πω για ένα ναρκωτικό (σχετικό με όσα είπαμε και θα πούμε), που κάνει θραύση κάτω από την μύτη σου εδώ και δεκαετίες.

Μέχρι τότε προστασία, σωστή υγιεινή και το μυαλό στο κεφάλι. Το σεξ προσπαθεί κάθε στιγμή να σε ελέγξει υποσυνείδητα. Μπορείς να το εκμεταλλευτείς, όποτε και όπως εσύ θέλεις;ΛΟΙΠΑ ΜΕΤΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ
(Βιβλιογραφία και προτεινόμενα αναγνώσματα)
Grey, John. Men are from Mars, Women are from Venus (HarperCollins, 1992).
Wright, Robert. The Moral Animal: Why We Are The Way We Are: The New Science of Evolutionary Psychology (Pantheon, 1994).
Buss David M. The Evolution of Desire: Strategies of Human Mating (Basic Books, 1995).
Buss David M. and Malamuth N., Sex, Power, Conflict: Evolutionary and Feminist Perspectives (Oxford University Press, 1996).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου