Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Πώς να χακάρεις ένα μυαλό #27: Κελύφη ιών και ωφέλιμοι διανοητικοί ιοί

 


Πίσω στη δεκαετία του 1980, ο David Koresh με την άριστη γνώση της Βίβλου που κατέχει,  χειραγωγεί του πιστούς της αίρεσης των Brunch Davidians.
Ως νεοφώτιστος στην αίρεση, χρησιμοποιεί την πειθώ του για να δημιουργήσει έναν διανοητικό ιό, ώστε να κερδίσει δύναμη και σεξ μέσα στο κοινόβιο του
Mount Carmel στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτοχρίζεται μεσσίας και χρησιμοποιεί τον φόβο ενός επικείμενου Αρμαγεδώνα για να τον ακολουθούν οι οπαδοί του, και να του προσφέρουν όσα θέλει. Μόνο που αυτός ο Αρμαγεδών έρχεται και στην πραγματικότητα, όταν το FBI κάνει έρευνα σχετική με όπλα, τα οποία αποθηκεύει η ομάδα για τον επικείμενο πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του σκότους.

Ο Koresh δεν μπορούσε, μετά από όλα αυτά τα κηρύγματα (τα οποία πιθανόν να πίστευε και ο ίδιος), να κάνει πίσω. Το αποτέλεσμα ήταν μία πρωτοφανή πολιορκία 51 ημερών, η οποία έληξε με τον θάνατο 20 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και 5 παιδιών, κάτω από την ηλικία των 14.

Φωτογραφία: necrofrantic
Αυτός ο τύπος δημιούργησε έναν ιό για να ικανοποιήσει το δικό του σεξουαλικό κουμπί (στο κοινόβιο είχε περισσότερες από 5 συζύγους και μπορούσε να διαλέγει όποια ήθελε, ακόμα και ανήλικη), και την επιθυμία του για εξουσία και αποδοχή. Χρησιμοποίησε τον φόβο ενός τιμωρητικού Θεού που εκφραζόταν μέσα από εκείνον, αφού ήταν ο Εκλεκτός Του. Όμως την πραγματική δύναμη την είχε τελικά ο ιός, και αυτό τελικά τον σκότωσε. Ο David Koresh πέθανε από πυροβολισμό στο κεφάλι κατά την ανταλλαγή πυρών στο τέλος της πολιορκίας του Mount Carmel. Μην γίνεις σαν τον David Koresh.

Αν θες να φτιάξεις την δικιά σου λατρεία, σου έχω πει ήδη το πώς στο προηγούμενο κείμενο. Αν αναλύσουμε τον τρόπο είναι σχετικά εύκολο. Απλώς διάλεξε μερικά ζουμερά μνημίδια ικανά να προσελκύσουν ανθρώπους, και συμπεριέλαβε Ευαγγελισμό για να τα μεταδώσουν και σε άλλους. Πρέπει όμως να σε προειδοποιήσω. Αν το κάνεις εκ του πονηρού για να κερδίσεις δύναμη, χρήματα, σεξ ή οτιδήποτε άλλο, να θυμάσαι τον «μεσσία» των Brunch Davidians που κόστισε την ζωή 20 ατόμων μαζί με την δικιά του. Την πραγματική δύναμη την έχει ο ιός, όχι εσύ!

Στο θέμα μας: τα μνημίδια που προσελκύουν τον κόσμο ονομάζονται κέλυφος. Αν φτιάξεις ένα επιτυχημένο κέλυφος, μπορείς να βάλεις εκεί μέσα οποιαδήποτε ατζέντα, στόχο ή σκοπό, αρκεί να μην εμποδίζει την αυτοαναπαραγωγή και εξάπλωση του ιού. Θες μερικά παραδείγματα επιτυχημένων κελυφών στις μέρες μας; Για πάμε…

Καταρχήν, όλες οι πολιτικές οργανώσεις. Κατά βάθος είναι όλες το ίδιο πράγμα, και το πράγμα πάει κάπως έτσι. Νοικιάζουμε ένα γραφείο και φωνάζουμε μερικούς ανθρώπους για να γίνουν εθελοντές, ώστε να φέρουν ακόμα περισσότερους εθελοντές. Οι εθελοντές πολλαπλασιάζονται και αυτό μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε πολιτική πεποίθηση.

Δεύτερον, οι εταιρίες πολύ-επίπεδου μάρκετινγκ (MLM). Όπως έχω ξαναπεί σε παλιότερο άρθρο, το προϊόν είναι δευτερεύουσας σημασίας για την διάρθρωση της εταιρίας. Φυσικά χρειάζεται να υπάρχει, ώστε να είναι νόμιμη, από εκεί και πέρα όμως το ουσιαστικό, αυτό που κάνει την εταιρία να λειτουργεί, είναι το ότι οι πωλητές φέρνουν πωλητές.

Τρίτον, όλα τα σεμινάρια που γίνονται «από στόμα σε στόμα» ή μέσω ομάδων στο internet. Τα άτομα συμμετέχουν σε ένα πολυήμερο, αρκετά κουραστικό σεμινάριο, που τους κάνει να νιώθουν ωραία. Έτσι, και ανάλογα το περιεχόμενο του σεμιναρίου, δημιουργείται γνωστική δυσαρμονία, ιδρυματισμός ή ένας δούρειος ίππος, που τους προγραμματίζει να κάνουν δύο πράγματα. Αφενός να φέρουν κι άλλους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, και αφετέρου να γραφτούν στον επόμενο, συνήθως πιο ακριβό κύκλο.

Το κοινό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω; Ο Ευαγγελισμός. Είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, πρέπει να φέρεις άλλα μέλη, που θα φέρουν άλλα μέλη, που θα φέρουν ακόμα περισσότερα μέλη. Όποτε αν φτιάξεις ένα καλό κέλυφος, μπορείς να βάλεις μέσα οποιονδήποτε στόχο και ύστερα απλώς να εύχεσαι να μην μεταλλαχθεί σε κάτι άσχημο, επιζήμιο ή εντελώς καταστροφικό.

Για την ισορροπία του πράγματος να τονίσω ότι δεν είναι όλα τα κελύφη, απάτες. Σίγουρα υπάρχουν εταιρίες MLM που πουλάνε σκουπίδια, και σίγουρα πολλά από τα σεμινάρια που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι αέρας κοπανιστός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αξιόλογα πράγματα.

Μιας και το συζητάμε, θα σου δώσω κι ένα δωρεάν μεταισθησιογόνο, σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να μπεις σε κάποιο τέτοιο σεμινάριο. Για να ελαττώσεις την πιθανότητα να είναι χάσιμο χρόνου, ενέργειας και χρημάτων (ή χειρότερα), και να είσαι όσο γίνεται πιο σίγουρος ή σίγουρη ότι θα είναι ευεργετικό για την ζωή σου, ρώτα κάποιον που εμπιστεύεσαι, ο οποίος έχει μια ζωή που θαυμάζεις, και δεν έχει εμπλακεί με τον οργανισμό που διοργανώνει τα σεμινάρια αυτά για τουλάχιστον 1-2 χρόνια.

Επανέρχομαι. Αν μπορούμε να ενσωματώσουμε οποιονδήποτε στόχο μέσα σε ένα κέλυφος ιού, γιατί δεν φτιάχνουμε σχεδιασμένους ιούς που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων; Ορίστε μια ωραία ιδέα!

Το μυστικό είναι στον Ευαγγελισμό. Αν είσαι τυχερός ή τυχερή, και βρήκες μνημίδια που σε ωφελούν και σου αρέσουν, μετάδωσέ τα συνειδητά! Μόνο ένα πράγμα σκοτώνει τα μνημίδια. Η σιωπή.

Δεύτερο μυστικό: προσπάθησε να συνδυάζεις μνημίδια που θα πατάνε κουμπιά στους άλλους. Δείξε για παράδειγμα, πως αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει παιδιά. Ή ότι υπάρχει κρίση γύρω από το θέμα. Δώσε φαγητό. Πρόσφερε σεξ! Εντάξει, προφανώς και κάνω χιούμορ προς το τέλος, αλλά νομίζω πιάνεις το νόημα. Η ιδέα είναι ότι τα δικά σου μνημίδια θα κονταροχτυπηθούν με όλους τους διανοητικούς ιούς εκεί έξω, οπότε όσο περισσότερο τα θωρακίσεις, τόσο καλύτερα.

Τώρα μερικοί μπορεί να θεωρήσουν τα παραπάνω υποκριτικά ή χειριστικά. Ελπίζω να το σκεφτούν λίγο καλύτερα. Το μόνο που λέω είναι ότι –όποιος ή όποια κι αν είσαι- έχεις σοβαρή επίδραση στον κόσμο με τα μνημίδια που διασπείρεις, και για αυτό θα έπρεπε να έχεις βαθιά επίγνωση και ενσυνειδητότητα. Με πιο απλά λόγια, αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει ο άλλος, και ο άλλος δεν έχει πάντα τις δικές σου αγνές προθέσεις. Είτε το δέχεσαι, είτε όχι, θα ανακατευτείς με πάμπολλους διανοητικούς ιούς κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Φρόντισε να μεταδίδεις μόνο ότι είναι καλό για εσένα και τους γύρω σου.

Ας δούμε και μερικές περιπτώσεις ωφέλιμων διανοητικών ιών. Το «Μυστικό» για παράδειγμα είναι ένας τέτοιος. Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, γραμμένο από την Rhonda Byrne, που βασίζεται στον «νόμο της έλξης», δηλαδή το μνημίδιο που ισχυρίζεται ότι οι σκέψεις μπορούν να αλλάξουν άμεσα τη ζωή ενός ατόμου. Πιθανόν η συγγραφέας να μην το έκανε επίτηδες αλλά και το βιβλίο και η ταινία στην οποία βασίστηκε, περιέχουν έναν ιό. Θα σας πω πως λειτουργεί.

Κάποιος που βάζει εμμονικά τον εαυτό του να σκέφτεται ένα στόχο, είναι «κλειδωμένος» στο να τον πετύχει. Αυτό από μόνο του κάνει πιο πιθανή την επίτευξη. Αν λοιπόν τον επιτύχει, τότε θα πιστέψει ότι έφταιγε αυτό, και όχι η σκληρή δουλειά του, και θα τρέξει να το πει εντυπωσιασμένος και σε άλλους. Ουσιαστικά, θα τους πλασάρει το βιβλίο. Ορίστε. Ένας νέος ιός εν τη γενέσει.

Είναι μια περίπτωση που συμβαίνει αυτό που υπονοώ σχεδόν σε κάθε άρθρο, και σήμερα ήρθε η ώρα να το πω ανοιχτά. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία που σου δίνεται για να διασπείρεις μνημίδια που θεωρείς χρήσιμα και ωφέλιμα για τον κόσμο!

Φωτογραφία: maxumipsum70

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα ωφέλιμου διανοητικού ιού. Ο ιστόχωρος avaaz.org είναι ένα site συλλογής υπογραφών για διάφορα ζητήματα περιβαλλοντολογικού και κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Με τις υπογραφές ενημερώνεται (και καταθέτει την άποψή του) ο κόσμος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η επισκεψιμότητα του site, άρα και η διασπορά του ιού. Κι όμως, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μαζεύουν ψηφιακά κλικ.

Μέσα στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, αυτό μπορεί να φαίνεται μάταιο στην αρχή, όμως μην υποτιμάς τη δύναμη των μνημιδίων. Οι άνθρωποι, όταν υπογράφουν κάτι, ενδυναμώνουν την άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα, και έτσι είναι πιο πιθανό να δράσουν υπέρ αυτού και εκτός διαδικτύου. Τουλάχιστον με πολύ περισσότερες πιθανότητες από το να μην το είχαν δει καν.

Σε κάθε περίπτωση ο ιός του avaaz κρίνεται από την ικανότητά του να αναπαράγεται. Μέχρι στιγμής, εκατομμύρια άτομα έχουν χρησιμοποιήσει το site από τότε που δημιουργήθηκε. Με ελάχιστη διαφήμιση.

Όμως, ας μην μείνουμε στις αυτοεκπληρούμενες προφητείες και στη συλλογή υπογραφών για διάφορα προβλήματα. Γιατί να μην το πάμε ως εκεί που μπορεί να πάει; Ας το «τεντώσουμε» για το καλό της ανθρωπότητας. Χωρίς όριο... Τι θα έλεγες για έναν ιό που θα κάνει τους ανθρώπους να ζουν μια πιο ευτυχισμένη και πλήρη ζωή; Εσύ πως θα έφτιαχνες  κάτι τέτοιο; Και πως θα ήσουν σίγουρος ή σίγουρη, ότι δεν θα μεταλλάσσονταν σε κάτι άσχημο;

Θα είναι ωραίο να υπάρξουν τέτοιοι ιοί στο μέλλον. Σχεδιασμένοι ιοί με θετική επίδραση στον κόσμο για να αντισταθμίσουν τον άνισο πόλεμο των μνημιδίων, στον οποίο εμείς είμαστε οι παράπλευρες απώλειες.

Στο κάτω-κάτω, είδαμε τη σκοτεινή πλευρά των διανοητικών ιών και όλα τα δεινά που μας φέρνουν. Τώρα που έχουμε την τεχνογνωσία, μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και μερικούς δικούς μας συμμάχους;

 

 

ΜΕΤΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ
(Βιβλιογραφία και προτεινόμενα αναγνώσματα)

Lynch, Aaron. Thought Contagion: How Belief Spreads Through Society (BasicBooks, 1996).
Frankl, Viktor. Man’s Search for Meaning (Washington Square Press, 1984).

Balkin J. M. Cultural Software: A Theory of Ideology (Yale University Press, 1998).
Post, Steven Garrand, Underwood, Lyn G. Altruism and Altruistic Love: Science, Philosophy & Religion in Dialogue (Oxford University Press, 2002).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου